második világháború

csaták kudarcok vilámháboru a világ leggyorsabb katonai terve fegyverek harckocsik tankok stb.

Általános rohamjelvény Nyomtatás E-mail

Az általános rohamjelvényt (németül: Allgemeines Sturmabzeichen) 1940 június 1-én adta ki Walther von Brauchitsch vezérezredes azon légvédelemi tankelhárító és tüzérségi személyzet számára akik három napon, három különböző bevetésben vettek részt, vagy megsebesültek ezen bevetések közben.

gaf
gar

Az általános rohamjelvény front és hátoldala

Maga a jelvény ovális formájú, 53mm magas, 42mm széles és 6mm vastag. Közepén a német sas, karmaiban a horogkereszttel, alatta nyeles gránáttal és bajonettel. A peremen körben tölgyfalevelek futnak körbe. Tűs rögzítéssel volt kialakítva, a zubbony bal felső zsebén viselték. Adományozási okirattal adták át a legtöbb esetben adományozási tasakban.

Miután a német vezetés belátta, hogy a veteránok számára magasabb fokozatok létrehozás szükséges 1943 június 6-án kiadtak 4 különleges változatot: 25,50,75 és 100-as számozott darabokat, melyet azon katonák kaphattak akik az adott számú bevetésben részt vettek. A 25 és 50-es jelvények mérete: 58 mm magas, 48 mm széles és 7 mm vastag, a 75 és 100-as változatok méretei pedig: 56 mm magas, 49 mm széles és 7.5 mm vastag. Mind a négy változatnál a jelvény két fő elemből áll melyeket szegecsekkel rögzítettek egymáshoz. Ezek a jelvények ritkaságszámba mennek, és nagy elismerésnek örvendtek a fronton és napjainkban a gyűjtők között is. Több neves gyűjtő szerint az 50,75 és 100-as jelvények megszerzése több évbe is telhet.

asa25

asa50

asa75

asa100

Az általános rohamjelvény 25, 50, 75 és 100-as számozott példánya

A számozott példányok megszerzésének kritériumai megegyeztek a számozatlan jelvények kritériumaival, itt az adott számú bevetésen kellett részt venni.

  • 8 hónap szolgálat 10 bevetésnek felel meg
  • 12 hónap szolgálat 15 bevetésnek felel meg
  • 15 hónap szolgálat 25 bevetésnek felel meg
Gyalogsági Rohamjelvény Nyomtatás E-mail


A második világháború folyamán 1939 december 20-án adták ki a Wehrmacht számára. Tervezője C.E. Junker berlinből, a kitüntetést Walther von Brauchitsch tábornok adta ki. Az ezüst fokozatot a nem motorizált egységek tagjai, majd az 1940 június 1-én  létrejött a bronz fokozatot a motorizált egységek gyalogságának tagjai kaphatták. 

Maga a jelvény ovális formájú, tűs rögzítéssel rendelkezett, peremén tölgyfalevelekkel, középen bajonettel felszerelt K98-as puskával a felső részen pedig a horogkeresztet tartó német sassal volt díszítve.

iabbf
iabsf
A gyalogsági rohamjelvény bronz és ezüst fokozata


 
A gyalogsági rohamjelvény megszerzésének kritériumai:

  • Részvétel három vagy több gyalogsági támadásban
  • Részvétel három vagy több rajtaütésszerű támadásban
Weblap látogatottság számláló:

Mai: 111
Tegnapi: 7
Heti: 159
Havi: 1 046
Össz.: 225 597

Látogatottság növelés
Oldal: kitüntetések,érmék 3
második világháború - © 2008 - 2024 - csata.hupont.hu

A HuPont.hu weblapszerkesztő. A honlapkészítés nem jelent akadályt: Honlapkészítés

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »