második világháború

csaták kudarcok vilámháboru a világ leggyorsabb katonai terve fegyverek harckocsik tankok stb.

Deszantegységek a II. világháborúban Nyomtatás E-mail
A II. világháború idején mindkét harcoló félnél gyorsan fejlődnek a mélységi felderítésre is alkalmas alakulatok. Az ejtőernyős kommandóosztagok hamarosan jelentős sikereket aratnak a különböző frontokon.A Szovjetunióban és Németországban már a II. világháború előtt próbálkoztak a szárazföldi erők bevetésével légi úton. A példát követték a britek és az amerikaiak is, hatalmas ejtőernyős-egységeket hoztak létre.

Tuhacsevszkij. az előfutár

A védelmi népbiztos helyettese, a későbbi marsall, Tuhacsevszkij kezdeményezésére a Vörös Hadsereg 1930-tól foglalkozott az ejtőernyősök katonai alkalmazásával. Ő dolgozta ki a mélyhadművelet-elméletet, amely a harckocsizó csapatok tömeges bevetésén és az áttörő csapásokon kívül nagyszabású deszanthadműveleteken alapult. A Szovjetunióban 1932-ben hozták létre az első ejtőernyősdandárt 450 ejtőernyőssel és 18 szállítógéppel. 1936-ban, Kijev körzetében 1200 ejtőernyős hajtott végre akciót egy légvédelmi lőtér ellen, amelyet villámgyorsan elfoglalt és biztosította az 5 000 katonát és a hadianyagot szállító gépek leszállását. Tuhacsevszkijt 1937-ben, a sztálini tisztogatások idején kivégezték, de ez nem vetette vissza az ejtőernyős fegyvernem fejlesztését: több százezer fiatalt részesítettek már a katonaság előtt ejtőernyős kiképzésben, folyamatosan bővítették a deszantegységek számát: 1941 elejére már öt ejtőernyős-hadtestet állítottak fel. 1936-tól 1945-ig a szovjet hadsereg több kiképzett ejtőernyőssel rendelkezett, mint a világ összes többi hadserege együttvéve.

Az alábecsült olaszok

Az olasz hadsereg Balbo marsall kezdeményezésére kezdett érdeklődni az ejtőernyősök alkalmazása iránt . Az 1935-ös abesszin hadjárat során az olaszok gyakran dobtak le konténerekben utánpótlást. 1936-ban hozták létre az első légi szállítású gyalogos zászlóaljakat, 1938-ban pedig Tripolisz közelében alapítottak egy ejtőernyősképző központot. 1939-ben ejtőernyősök százainak részvételével sikeres deszantakciót hajtottak végre. 1940. júniusától kezdődően azonban a deszant-műveletek során bekövetkezett sok halálos baleset matt a fejlődés lelassult.

kyle-bio

A mester-Student tábornok

A német hadseregben 1936. január 29-én jegyezték be az első önkéntes ejtőernyősöket. Gyorsított tempóban kezdték meg a legszükségesebb eszközök gyártását, mint az RZ l-es automata ejtőernyők, a Junkers Ju-52-es szállítógépek, és a DFS-30-as vitorlázórepülők, amelyek mindegyike 12 ejtőernyőst szállíthatott. 1938. július 1-jén Student tábornok átvette az ejtőernyős-alakulatok parancsnokságát, amelyek bázisa a Luftwaffe két ezredből álló 7. ejtőernyős hadosztálya volt. Student koncepciója értelmében az egységek tevékenysége nem korlátozódott az ellenség hátországi objektumainak megsemmisítésére, sem pedig a szárazföldi erők taktikai támogatására. Tuhacsevszkijhez hasonlóan ő is úgy vélte, hogy tekintettel az ejtőernyősök mozgékonyságára, (Guderian páncéloshad-osztályainak mintájára) az ellenség hátországában kell nagyszabású hadműveletek végrehajtására használni. A német ejtőernyősök első bevetésére 1938. őszén a Szudéta-vidék megszállásakor került sor. A II. világháború végső szakaszában a német hadsereg tíz ejtőernyős-hadosztállyal rendelkezett.

c47paradrop

A szövetségesek táborában

1937-ben - általános érdektelenség közepette - Franciaországban létrehozták a 601. és 602. Légi Gyalogos Csoportot (G.I.A.), de a védekező stratégiát előnyben részesítő hadseregben csak marginális szerephez jutottak. Amikor 1938-ban a nagy normandiai hadgyakorlatok idején az egyik egység elfoglalta az „ellenség" parancsnoki állását, Gamelin tábornok ezt csak tréfának vélte! A brit háborús kormányzat csak 1940-ben, a villámháború tragikus tapasztalatai után kezdte komolyan fontolgatni, hogy ejtőernyős-csapatokat hozzon létre. Az alakulatok létrehozása több mint egy évig tartott. A német ejtőernyősök Dánia, Hollandia és Belgium elleni inváziója során elért sikerei arra késztették az Egyesült Államokat, hogy megalakítsa saját deszant-egységeit. 1940. júniusában, Fort-Benningben létrejött egy kísérleti szakasz, néhány hónappal később pedig a 446 főből álló 501. ejtőernyős-zászlóalj. 1942. augusztusában Ridgway és Lee tábornok került a 82. és 101. ejtőernyős-hadosztály élére, Chapman tábornok pedig átvette a légi gyalogos egységek parancsnokságát. (Airborne Command)

A II. világháború frontjain

A Kréta elleni, 1941-ben bekövetkezett támadás pillanatáig a deszant-hadművelete-ket német jellegzetességnek tekintették. A Dániában, Belgiumban és Hollandiában kivívott győzelem jelentős mértékben az ejtőernyősök tevékenységén alapult, ami kivételes hírnévhez juttatta őket. Ám az akcióknak csak az volt a céljuk, hogy hídfőállást biztosítsanak a szárazföldi csapatok offenzívájához. A siker kulcsa a meglepetés volt. Student ejtőernyőseinek nagy erőfeszítések árán elért krétai győzelme azonban megmutatta a deszantegységek védtelenségét olyan helyzetekben, amikor ellehetetlenült az élelmiszer- és fegyverutánpótlás. Tekintettel az elszenvedett veszteségekre, a führer nem egyezett bele az ejtőernyősegységek ekkora léptékű bevetésébe.

A krétai harcok tanúságait a szövetségesek is levonták. A nagy deszant-hadműveletek során Európában - Szicília, Olaszország, Normandia, Provence - a deszantegységek feladata csak az elfoglalt területek elszigetelése és megtartása volt. Az elért sikerek arra késztették a szövetségeseket, hogy olyan nagy deszantegységeket hozzanak létre, amelyek képesek döntő csapást mérni a németekre. Montgomery marsall megpróbálta alkalmazni azt a taktikát, hogy a deszant- és páncélosegységek közösen támadjanak. Ez azonban nem vált be az Arnhem melletti „Market-Garden" hadművelet során, ahol a téves felderítés miatt a brit és lengyel ejtőernyősök rendkívül súlyos veszteségeket szenvednek. Az utolsó nagyszabású deszanthadművelethez - átkelés a Rajnán Weselnél 1945. március 23-án - gigantikus mennyiségű eszközt használtak fel: a 3000 ágyú, 889 vadászgép és 5000 bombázó megsemmisítette a német védelmet, majd két ejtőernyős-hadosztály akciót hajtott végre a Rajna keleti szakaszánál, hogy lehetővé tegye egy tankok és gépkocsik átkelésére alkalmas híd felépítését.

itt harcolt bear gyrin
Weblap látogatottság számláló:

Mai: 8
Tegnapi: 7
Heti: 56
Havi: 943
Össz.: 225 494

Látogatottság növelés
Oldal: Deszantegységek a II. világháborúban
második világháború - © 2008 - 2024 - csata.hupont.hu

A HuPont.hu weblapszerkesztő. A honlapkészítés nem jelent akadályt: Honlapkészítés

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »