második világháború

csaták kudarcok vilámháboru a világ leggyorsabb katonai terve fegyverek harckocsik tankok stb.

Bernadotte af Wisborg, Folke gróf Nyomtatás E-mail

200px-folke-bernadotte(1895-1948)

Svéd diplomata. 1943-tól a Svéd Vöröskereszt elnöke, 1943 októberében és 1944 szeptemberében Göteborgban beteg angol és német hadifoglyok cseréjét szervezi. 1945 februárjában koncentrációs táborokban raboskodó dán és norvég foglyok szabadon engedését éri el. Ekkor kerül kapcsolatba Himmler-rel, akivel április végén tárgyal arról, hogy a németek megadnák magukat, de csak a szövetségeseknek, az oroszoknak nem. Az ajánlatot a szövetségesek elutasítják. Amikor az 1948-as arab-zsidó konfliktusban próbál meg közvetíteni, Palesztinában zsidó szélsőségesek meggyilkolják.


Bormann, Martin Nyomtatás E-mail

martin-bormann (1900-1945?)

Német politikus. Az első világháborúban közlegényként harcolt. 1923-ban részt vett egy politikai gyilkosság előkészítésében. Az 1924-es tárgyaláson egyik vádlottársa Rudolf Höss volt, aki később Auschwitz parancsnoka lett. Bormannt 1 évi börtönre ítélték, de beszámították az előzetes letartóztatásban eltöltött időt. 1927-ben belépett a náci pártba. Később Rudolf Hess titkára lett. Főnöke Angliába repüléséig (1941) jelentéktelen figurának számított, azután viszont gyorsan ívelt felfelé karrierje. A pártkancellária titkára lett, a háború végén Hitler titkára. A Führer belső köréhez tartozott, de többnyire a háttérből, "szürke eminenciásként" irányította az eseményeket. 1945. május 1-én megpróbált kitörni az oroszok által már közvetlenül fenyegetett berlini bunkerből. Ezután ellentmondásos hírek vannak sorsáról. Egyesek tudni vélték, hogy külföldre szökött, mások szerint elesett a kitörési kísérlet közben. Egy Berlinben 1972-ben talált csontváz alapján hivatalosan holttá nyilvánították, de sorsával kapcsolatban sokakban megmaradtak a kételyek. A nürnbergi per során távollétében halálra ítélték. 

bradley, Omar Nelson Nyomtatás E-mail
bradley
(1893-1981)
 
Amerikai tábornok. West Pointban Eisenhower osztálytársa volt. "Ike" később sokat segített Bradley pályájának egyengetésében, de karrierjének látványos felfutásához átlagon felüli képességei is hozzájárultak. Az 1942-es észak-afrikai partraszállás után a II. amerikai hadtest parancsnoka. A szicíliai invázióban is részt vett. A D-napon az 1. amerikai hadsereg irányítója, mely vezetése alatt tör ki Normandiából. 1944-45-ben a 12. hadseregcsoport főparancsnoka Nyugat-Európában. Patton tábornok feletteseként az ardenneki csata során ő adta ki a parancsot az ellentámadásra. Csapatai áttörték a Sigfried-vonalat. A vezetése alatt álló katonák Remagennél átkeltek a Rajnán, elfoglalták Németország déli részét, és a háború végére elérték Prágát, bár onnan szovjet kérésre vissza kellett vonulniuk az előre megállapított demarkációs vonalra. Bradley a háború után vezérkari főnök (1948-49), majd a Vezérkari Főnökök Egyesített Bizottságának elnöke (1949-53) volt.
 
brauchitsch, Walther von Nyomtatás E-mail
brauchitsch
(1881-1948)
 
Német tábornagy. Porosz katonacsaládból származott. 1938-ban a német szárazföldi haderő (Heer) főparancsnoka lett. A tábornoki kar reményeivel ellentétben nem mert szembeszállni a Führer elképzeléseivel. Részt vett a Lengyelország elleni támadás irányításában. A nyugati hadjáratot kockázatosnak vélte, de érvei süket fülekre találtak. A Szovjetunió elleni támadás idején szívrohamot kapott, és mivel így nem tudta ellátni vezetői feladatait, ez is jó ürügyül szolgált arra, hogy ő lett a Moszkva alatti kudarc egyik bűnbakja. 1941 decemberében menesztették, szerepét maga Hitler vette át, így ő lett az első civil, aki a német hadsereget irányította. Brauchitsch a háború után egy brit fogolytáborban hunyt el.
Braun, Eva Nyomtatás E-mail

eva_braun_1944

(1912-1945)

A polgári családban született Eva Braun 17 évesen lett Heinrich Hoffman, a későbbi "udvari fényképész" mindenese. Itt ismerkedett meg a nálánál 24 évvel idősebb Adolf Hitlerrel, akinek a szeretője lett. Kapcsolatuk története még most is tartalmaz "fehér foltokat". Tény, hogy Eva többször is öngyilkosságot kísérelt meg szerelmi bánatában. A Führer utasítására viszonylag keveset mutatkozott a nyilvánosság előtt, a háborús idők nagy részét Berchtesgadenben töltötte. A vég közeledtével elmenekülhetett volna, de ő Hitlert - és a halált - válsztotta. 1945. április 28-án este hozzáment szerelméhez, két nappal később pedig már mindketten halottak voltak. A történészek álláspontja nem egységes, az öngyilkosság mellett egyesek azt valószínűsítik, hogy maga a Führer végzett feleségével. Hugh Thomas még ennél is merészebb elméletet közöl könyvében.

Braun, Wernher von Nyomtatás E-mail

braun(1912-1977)

Német (később amerikai állampolgárságú) mérnök. Fiatal korában kezdett el érdeklődni a rakétatechnika iránt, rövidesen a hadsereg szakértőjeként kapott munkát. 1938-ra kifejlesztette az A-4-es jelű rakétát, mely prototípusa lett a V-2 jelű rakétának. 1940-ben a munkáját visszavetette, hogy Hitler a Luftwaffe hatáskörébe utalta a rakétafejlesztést. Ez a helyzet a V-2 elkészültével változott meg 1943-ban. A kísérletek után 1944 márciusában vetették be először a "csodafegyvert", mely nem volt képes megváltoztatni a háború kimenetelét. 1945-ben von Braun mérnökcsapatával és családjával együtt az amerikaiaknak adta meg magát, s magával vitt sok kutatási eredményt is. Rövidesen az USA-ban kezdett el dolgozni stábjával, egy idő után amerikai állampolgárként. Döntő része volt az interkontinentális rakéták kifejlesztésében, valamint az amerikai űrprogramban. Saturn 5 rakétája tette lehetővé a Holdra szállást.

Brooke, Sir Alan Francis (Lord Alanbrooke) Nyomtatás E-mail

brooke(1883-1963)

Brit tábornagy. Tüzértiszti végzettsége volt, későbbi pályafutása során sokat hasznosított az első világháború során szerzett tapasztalataiból. 1939-ben a II. expedíciós hadtest parancsnoka Franciaországban. A dunkerque-i kiürítés során nagyszerű teljesítményt nyújtott. 1941-42-ben a Home Guard főparancsnokaként ő szervezte meg az esetleges német partraszállás elleni védelmet. 1941-től Dill utódaként birodalmi vezérkari főnök, 1942 márciusától a Vezérkari Főnökök Bizottságának elnöke. Churchill bizalmasaként ismerték, általában ő tárgyalta meg a brit miniszterelnök néha igencsak "vad" elképzeléseit az amerikaiakkal, és nagy szerepe volt a kompromisszumos megállapodások létrejöttében. Kiváló stratéga volt.

Bugyonnij, Szemjon Mihajlovics Nyomtatás E-mail

bugyonnij (1883-1973)

Szovjet marsall. A cári hadsereg lovassági altisztje volt. A polgárháborúban Vorosilovval a Vörös Hadsereg lovasságának egyik megszervezője. 1919-24 között az 1. lovashadsereg parancsnoka. 1924-tol 1937-ig a lovasság szemlélője. Az 1937-38-as tisztogatásokat Sztálin feltétlen híveként és egyik kedvenceként biztonságban átvészelte. 1939-41-ben a honvédelmi népbiztos helyettese. 1941-ben a német támadást követően a délnyugati front irányítója, hibás döntései következtében több százezer katonáját kerítik be és ejtik fogságba a nácik. Rangjától megfosztják, de a dolgot megússza azzal, hogy adminisztratív munkakörbe helyezik. Később kinevezik az észak-kaukázusi front élére, ám a harctéren már nem tevékenykedik többet. 1943-ban a Vörös Hadsereg lovasságának parancsnoka lett. Pályája elején bizonyította, hogy bátor katona, de vezetőként a hadviselés megváltozott szabályait már nem volt képes követni.


Byrnes, James Francis Nyomtatás E-mail

byrnes(1879-1972)

Amerikai jogász, politikus. 1931-től a demokraták szenátora. 1941-tol a legfelsőbb bíróság tagja, majd az amerikai hadba lépést követően a Gazdasági Stabilizáció Hivatalának, később (1943-45) a Hadi Mozgósítási Hivatalnak a vezetője. Fontos szerepe volt a hátország stabilitásának megőrzésében, az infláció megfékezésében. 1945-ben megpályázta az alelnökséget, de azt Truman nyerte el. Roosevelt magával vitte a jaltai konferenciára, de ott kevés befolyással bírt az eseményekre. Roosevelt halála után visszavonult, de Truman kinevezte külügyminiszternek. E minőségében tárgyalt Potsdamban és Londonban. A Japánnal szembeni határozott fellépés híveként ismerték. Résztvevője volt a párizsi békekonferenciának. Személyes ellentétek miatt 1947-ben lemondott miniszteri posztjáról, 1951 és 1955 között Dél-Karolina kormányzójaként dolgozott.


     
Weblap látogatottság számláló:

Mai: 28
Tegnapi: 7
Heti: 76
Havi: 963
Össz.: 225 514

Látogatottság növelés
Oldal: fontos emberek3
második világháború - © 2008 - 2024 - csata.hupont.hu

A HuPont.hu weblapszerkesztő. A honlapkészítés nem jelent akadályt: Honlapkészítés

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »